Sommer er højsæson for unge og rusmidler

Mange unge nyder sommerferien med fester og alkohol på et fornuftigt niveau. Men en sommerflirt med MDMA kan blive startskuddet til et hurtigt eskalerende misbrug og afhængighed af rusmidler, advarer eskpert i unge med misbrugsproblemer. Karin Glad er leder af opholdsstedet Hjulsøgård UNG. Her er hendes tre gode og råd til teeangeforældre.

Er du bekymret for, om din teenager tager stoffer som MDMA, ecstacy, hash eller andre rusmidler? Læs med her og bliv lidt bedre klædt på til, hvad du skal holde øje med, og hvordan du kan håndtere situationen.

1: Hold øje med adfærdsændringer
"Uligevægtighed, aggressivitet, depressivitet, isolation - alle større adfærdsændringer hos din teenager bør give anledning til bekymring. Det kan skyldes et misbrug (og mange andre ting, naturligvis). Unge trækker sig fra familien, hvis de er på vej ud i et stofmisbrug. Hvis en ung jævnligt drikker sig bevidstløs, bør alarmklokkerne ringe. Ofte går der kort tid, før alkohol ikke længere er nok. Læg også mærke til, om de unge overholder aftaler og om der forsvinder penge fra hjemmet.”

2: Bryd tabuet og snak med de unge
"Snak med den unge og konfronter ham eller hende med din bekymring! Jeg ved godt, at det lyder meget lettere, end det er. Er den unge allerede ude i et misbrug, vil vedkommende ikke snakke om det. I yderste konsekvens kan du bruge en urintest til at afklare, om der er hold i dine bange anelser. Min erfaring er, at der ofte er nogle voksne, som kender til misbruget og måske ved, at der er en gruppe, som ryger hash eller prøver stoffer. Mit råd: Bryd tabuet og lad være med at holde hånden over nogen. Få det sagt til dem, der kan gøre noget ved det. Mens du er passiv, eskalerer misbruget lynhurtigt.
- Kommunens misbrugscenter kan hjælpe dig videre."

3: Få det stoppet i tide
"Den største udfordring i dag er, at tilgængeligheden er ekstrem. Der er stoffer næsten alle steder, hvor de unge kommer til fest. Vi skal lære dem at sige fra og sige nej, når de får det tilbudt. Et vigtigt råd er at få det stoppet hurtigst muligt. Det er skræmmende at et misbrug kan eskalere fra nul til kokainafhængighed på 3 måneder. En ung, der har det følelsesmæssigt svært og føler sig udsat, er i højere risiko for at begynde at bruge stoffer som let løsning problemerne. Min erfaring er, at de unge ikke tager risikoen ved stoffer alvorligt, muligvis fordi MDMA-pillerne er udformet som lyserøde bamser og ligner slik. Derfor skal vi igen og igen fortælle dem, at det ikke er for sjov. Det kan re livsfarligt."

  • Karin Glad er uddannet pædagog og psykoterapeut og har arbejdet med unge og misbrug hele sit voksenliv.
  • UNG er højt specialiseret døgnbehandling for 13-30-årige med misbrugsproblemer og psykiatriske problemstillinger.

Kontakt
Hjulsøgård UNG: 7550 1313, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Fakta om unge og stoffer

  • 1 ud af 16 unge (under 25 år) har inden for det seneste år taget stoffer som MDMA, kokain, amfetamin.
  • Knap hver 5. ung under 25 har indtaget hash i løbet af det seneste år.

    Kilde: Sundhedsstyrelsen

 

 

 

Følg os på Facebook

Små og store ting fra vores hverdag. Se, hvad vi har gang i på Face.