Jul med tradition og svære følelser

Jul med tradition og svære følelser

Photo by Leonid Privalov on Unsplash

Ingen kan være i tvivl om, at julen nærmer sig på UNG. I starten af december har vi forældreweekend, hvor vi pynter, bager, laver dekorationer og spiser æbleskiver. Vi har en bugnende pakkekalender i køkkenet. Vi holder julefrokost med den vildeste pakkeleg, og vi går i åben krig med konfektproduktion i dagene op til jul. Den 23. henter vi juletræ og pynter det. Den 24. bliver vi i alt 15 mennesker (syv elever, tre pædagoger, en søskende og fire forældre) til en traditionel aften med and, flæskesteg, juletræ og alt det, der hører til.

Det er helt vildt hyggeligt. Det er helt vildt svært.

Ensomhedsfølelse og dårlige minder

Følelsesmæssigt kan julen være en barsk tid, hvis man kommer fra et hjem med omsorgssvigt, misbrug og kaos.

Ofte bliver vores unge konfronteret med dårlige minder fra tidligere juleaftener, hvor mor og far var fulde, skæve, oppe at skændes, oppe at slås. – Eller helt væk.

Fornemmelse af at være den eneste i verden, der ikke har en normal familie, der holder normal jul, kan fylde meget. – Bare tænd for tv´et. Eksponeringen af pæne, intakte familier, der ser lykkelige ud, mens de krammer hinanden, giver flotte gaver og tilsyneladende knuselsker at jule sammen døgnet rundt, er massiv.

Enkelte unge vil ikke være med til at holde jul. Det er for svært, siger de. Jeg kan godt forstå deres smerte og følelsen af ensomhed, når jeg hører baggrunden. Vi prøver at tackle det ved at være sammen med dem og vise, hvordan man kan gøre.

Grunden til, at vi giver den fuld gas på pyntefronten og nærmest overgør julerierne er, at mange af vores elever (etnisk danske) ikke kender til at fejre højtiderne sådan som flertallet af danske familier gør.

Nogle kommer fra hjem med gode traditioner. Andre har simpelthen ikke prøvet at bage sammen, trille marcipankugler, hænge julehjerter op eller spille pakkeleg. De mangler basal viden om og erfaring med, ”hvordan man kan holde jul.”

Tag det med, som I kan bruge

Derfor går vi op i at hjælpe ungerne med at danne deres egne traditioner. Vi præsenterer dem for noget af det mest traditionelle, og vi taler med dem om, hvordan de kan vælge at plukke elementer fra højtiderne på UNG, som de har lyst til at bruge fremover.

Den 24. december klokken 14 kommer der nogle få familiemedlemmer til et par af de unge. Vi holder et møde, hvor vi afstemmer forventninger og hører, hvad der er vigtigt for hvem. For nogle er det f.eks. vigtigt at gå begge veje rundt om juletræet eller synge en bestemt sang. Det skal så vidt muligt indarbejdes i aftenens forløb.

Vi fordeler opgaverne, og i løbet af eftermiddagen bliver der kokkereret (tre retters menu), dækket bord, forberedt aktiviteter og gjort klar. Vi ser selvfølgelig også Disneys juleshow. Stemningen selve juleaften kan være meget forskellig alt efter hvilke unge, der er til stede. Personalet gør det så godt som de kan. Det gør de unge og deres familier som regel også.

Næste højtid er nytår. Her lægger vi også vægt på det traditionelle. Pynter op, dækker bord, laver god mad (nul alkohol, selvfølgelig). Vi ser dronningens nytårstale, skyder nytåret ind og ønsker, at 2018 bliver et godt år for alle.

Rigtig glædelig jul og godt nytår!

/Hjulsøgård UNG

Vil du vide mere?

Er der ledige pladser på UNG?
Vil du besøge os eller høre om vores behandling?

RING: +45 7550 1313